Parfümlerin Son Kullanma Tarihi Olur mu?

Parfümlerin Son Kullanma Tarihi Olur mu?

Parfümlerin son kullanma tarihi olup olmadığı merak edilen konulardan biridir. Bu nedenle parfümlerin son kullanma tarihleri ve saklanma koşulları ile ilgili bilgileri içeren bu yazıyı incelemenizi öneriyoruz.

Parfümlerin Son Kullanma Tarihi

Kullanılan tüm ürünlerde olduğu gibi parfümlerin de son kullanma tarihi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak diğer ürünlere göre parfümlerin kullanım ömrü üretildikten sonra 3-5 yıl arasında değişmektedir. Kullanım ömürlerinin uzun olması, son kullanma tarihi gibi önemli bir konuyu göz ardı etmenize neden olabilir. Oysa son derece dikkat gerektiren bir konudur. Bunun sebebi ise parfümlerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddelerdir. Bu nedenle kısa süre içerisinde kullanacağınız parfümleri satın almanız daha doğru olacaktır.

Parfüm seçimleri yaparken doğal koku notalarına sahip parfümleri seçmenizi öneririz. Çünkü doğal koku notalarına sahip parfümler, sentetik parfümlere göre daha uzun süreli kullanılabilirler.

Merak edenler için bazı teknik bilgiler de paylaşalım; Parfümlerin üzerinde başka kozmetik ürünlerde görebileceğiniz bazı semboller vardır. Özellikle parfümlerin kutusunda, krem kutusuna benzer bir sembol görebilirsiniz. M harfi yani “Mount” ayı temsil etmektedir. Örneğin 24M yazıyorsa ünün kullanma süresi 24 aydır.

Parfümlerin her ne kadar son kullanma tarihi olsa da bazı ipuçlarına dikkat ederek raf ömrünü uzatabilirsiniz. Parfümlerin etkilendiği 3 temel unsur vardır.
• Havayla temas
• Isı
• Güneş ışığı

Havayla Temas

Parfüm ilk sıkıldığında dışarı çıkan parfüm, havayla yer değiştirir. Yani siz parfümü her sıktığınızda, içine belli bir oranda hava girer ve bu kaçınılmazdır. Parfümün havayla teması jelatinin açıldığı zaman değil, ilk sıkıldığı zamandır diyebiliriz.

Isı

Isı değişimi yine parfümlerin içindeki bazı değerlerin değişmesine ve bozulmasına sebep olabiliyor. Parfümler için ideal ortam serin ortamlardır.

Güneş ışığı

Parfümlerinizi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmak bozulması için diğer bir etkendir. Işık almayan bir dolapta saklamak bu tehlikeyi ortadan kaldıracaktır. Parfümlerin üzerinde ya da kutusunda son kullanma tarihi bulunması, parfümün kaliteli bir üretim yapıldığını gösterir. Tüm Loris ürün kutularında son kullanma tarihi yazmaktadır, siz de güvenle tercih edebilirsiniz.

Parfümleri Saklama Yöntemleri

• Tüm parfümlerin raf ömrünü uzatan en önemli etken saklama koşuludur. Unutmayın ki, parfümler her zaman serin, karanlık ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Parfümünüzü normalden daha sıcak, aydınlık, nemli veya güneş gören bir yerde bırakmanız, koku etkisinin çok kısa sürede kaybolmasına neden olabilir.
• Özellikle parfümlerin kapağını tam kapattığınızdan emin olmalısınız. Tam kapanmamış bir kapak içindeki uçucu esansların etkisini azaltabilir.
• Parfümlerinizi başka bir şişeye boşaltmak da esanslarının uçmasına sebep olan diğer faktörlerdendir.
• Karanlık ve hava almayan bir ortam yaratmak için parfümlerinizi kutusunda saklayabilirsiniz.
• Turunçgil ağırlıklı notalara sahip parfümler hassastır. Bu nedenle diğer kokulara göre daha hızlı tüketilmesi önerilir.
• Oryantal kokular turunçgillere göre daha dayanıklı olsa da çok fazla bekletilmemesinde fayda vardır.
• Chypre, çiçeksi ve odunsu kokular dayanıklılığı diğer koku ailelerine göre daha fazladır.
• Eau de parfümler daha az konsantre olduklarından dolayı eau de toilette parfümlerden daha uzun süre dayanabilir.
• Parfümleri asla buzdolabında saklamamalısınız.
• Banyo gibi nemli alanlarda ya da araba torpidosu gibi havasız, sıcak alanlarda saklamak parfümünüzün çabuk bozulmasına yol açar.
• Eğer parfümünüzün kokusu ve rengi değişmişse artık vedalaşmanızın vakti gelmiş demektir.

Parfümünüzün Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?

Her zaman çok severek kullandığınız bir parfüm, size kötü bir sürpriz yaşatabilir. Bozulan parfümler genelde alkol hatta köri gibi bile kokabilirler. Böyle bir durumla karşılaştığınızda parfümünüz bozulmuş demektir ve eskisi gibi kalıcı olmayacaktır.