Parfüm nedir, koku grupları nelerdir, parfümör kime denir, koku piramidi ne demektir, parfüm notası, esanslar ve aklınıza gelebilecek daha bir çok şey... Parfüm dünyası hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için listeledik.
Parfümör Kimdir?
Parfümörlük çok özel bir meslektir ve dünyada çok az sayıda insan bu özel unvana sahiptir. Onlar eşsiz koku alma yeteneğine sahip birer sanatçıdır. Koku alma duyusunu zaman içinde geliştiren bir çok insan olabilir ama parfümörlerin doğuştan gelen özel bir yetenekleri de olduğuna inanılır. Parfümörler, yüzlerce esans ve hammadde arasından birbirine en uygun olanları seçerek, dünyayı hayran bırakan parfümlere imza atarlar. Bir parfümü mükemmel yapacak olan kombinasyonu bulur ve onu ortaya çıkarırlar.
Kokunun Temel Taşı Olan Hammaddeler ve Esanslar
Parfümün temel taşı olan kokular, kendi aralarında gruplara ayrılıyorlar. Daha önceki yazılarımız arasında da görebileceğiniz gibi citrus, woody (odunsu), floral (çiçeksi), fruty (meyveli), oryantal gibi bir çok koku koridoru var. Örneğin citrus kokuları oluşturan doğal kokular, portakal, limon, mandalina, greyfurt, bergamot gibi naranciye ürünlerinden elde ediliyor. Koku üretirken bu doğal hammaddeleri kullanmak son derece pahalı bir kaynak olacağından, genellikle sentetik hammaddeler tercih ediliyor. Dünyanın en kalitemi hammadde üreticilerinden elde ettiğimiz bu hammaddeleri koku üretiminde kullanıyoruz.
Notalar ve Koku Piramidi
Parfümlerle ilgili yazıları okurken sik sık karşınıza çıkan bir kavram koku piramidi ve notalar. Müzikle ilgili notaları hemen herkes duymuştur ama parfümün notaları daha farklı bir tanıma sahiptir. Parfümologlar parfümün içindeki hammaddeleri bir piramit gibi planlarlar. Bir parfümü ilk kokladığınızda hissettiğiniz kokular, piramidin en ucunda yer alan üst notaların kokusudur. Genellikle ilk 10-15 dakikada bu üst notaları koklarsınız. Bir kaç saat sonra ise parfümün kalbi olarak adlandırılan orta notalar devreye girer ve kokunun bir başka boyutunu hissedersiniz. Parfümün kalbi aynı zamanda onun en belirgin notalarıdır. Piramidin en alt kısmında yer alan dip notalar ise parfüme karakterini ve kalıcılığını verirler. Onları koklayamamanız orada olmadıklarını göstermez. Onlar parfümün formülünün üzerinde yükseldiği temel taşlardır. Bir parfüm seçerken çok acele davranmamanız bu yüzden önerilir. Her zaman kullandığınız parfümü alırken, kendinize bir de denemek için koku çubuğu alın ve o koku çubuğundaki kokuyu gün içinde koklayın. Kimbilir belki de bir sonraki parfümünüz bu parfümdür.
Her Parfüm Her Tende Farklı Etki Oluşturur
Evet çünkü her birimizin teni birbirinden farklı özellikler taşıyor. Esmer, sarışın, kumral insanların birbirinden aynı ten özellikleri olduğu gibi, ter kokusu da herkeste aynı değildir. Aslında ter kokusu olan bir vücut sıvısı değildir ama bakteriler sayesinde herkeste farklı olan bir koku yayar. Kuru ciltler ve yağlı ciltlerde de parfümler farklı etki bırakırlar. Bunların yanı sıra nasıl koktuğumuz nasıl beslendiğimizle de ilgilidir. Şöyle düşünün, çok baharatlı beslenen biri ile sadece sebze ile beslenen birinin ten kokusu aynı olabilir mi? Bu yüzden her parfüm her tende aynı etkiyi bırakmaz. İnsanın kendine en yakıştırdığı kokuyu bulması emek ve zaman gerektirir. Açık parfümler bu konuda sizin için son derece uygun bir seçenek olabilir çünkü çok paahlı bir kokuyu zaman içinde kendinize uygun hissetmeyebilirsiniz ama açık parfümle daha fazla deneme yapabilir, bir çok parfüm satın alabilirsiniz.
Bulunduğunuz Ortam Parfümünüzün Etkisini Değiştirir
Çok yoğun kokan bir ortamda parfümünüzün bu kokudan etkilenmemesi mümkün mü? Çok sigara içilen bir ortamda aynı kalması düşünülebilir mi? Çok nemli veya çok kuru ortamlarda da parfümler aynı kokmaz. Kuru bir ortamda iseniz, parfümünüzü arada sırada yenilemenizde fayda var. Nemli ortamlar ise kokunun yayılımına etki eder. Tıpkı parfümün nemli ciltte en iyi performansı gösteriyor olması gibi... Parfümler sihirli karışımlardır ve hayatımıza güzellik katmak için hazırlar. Seçim yaparken sadece zevkinizi değil, ten özelliklerinizi de göz önünde bulundurun.