Şipre koku ailesi

Türkçe okunuşu şipre olan Chypre koku ailesi aslında bize komşu hatta kardeş bir adada doğar: Kıbrıs. Mitolojik Yunan aşk tanrıçası Afrodit'in doğum yeri olan Kıbrıs, dünyanın en başarılı ve uzun ömürlü koku ailelerinden birinin anavatanıdır. Kıbrıs ile ilgili şu bilgiyi de parfüm tarihine ilgi duyanlar işi paylaşalım: Kıbrıs dört bin yıl önce Akdeniz'deki en eski parfüm fabrikasına ev sahipliği yapmış. Yapılan araştırmalarda adada, damıtma cihazları ve o dönemde parfüm yapımında kullanılan bazı ham maddelerin izleri bulunmuş. Bu hammaddelerin birçoğu bugün Şipre kokular olarak adlandırılan notalar olarak tanımlanıyor: Kıbrıs’ın bitki örtüsünde bulunan yosun, odun, kişniş, bergamot, lavanta ve biberiye gibi doğal esanslar…

Şipre kokuların parfüm dünyasına girişi

Fransız parfümör François Coty, 1917 yılında kadar kadınlar için ünlü hit parfümü Chypre'yi piyasaya sürdü. Odunsu üst notaların yanı sıra çiçek, balzamik, beyaz çiçek ve misk tonları içeren bir koku. Chypre o kadar başarılıydı ki, büyük parfüm evleri ondan ilham aldı ve aynı aileden kokular tasarlamaya başladı. Chypre koku ailesini dünyanın dikkatini çeken Coty olsa da Fransız parfümcü Jacques Guerlain koleksiyonlarında Coty'nin ünlü parfümü piyasaya sürülmeden önce iki şipre parfüm zaten vardı: Chypre de Paris ve Chypre.

Sonrasında ise birbiri ardına şipre kokular ortaya çıkmaya başladı. 2016 yılında Chanel'in şipre koku ailesinden olan Coco adlı parfümü, dünyada en çok satan ikinci parfüm oldu. 1947'de üretilen Miss Dior ve 80'lerde piyasaya sürülen Lagerfeld de ünlü şipre parfümleri arasında yer alıyor. Zamanla Meşe yosununun kullanımı Avrupa yasalarına göre büyük ölçüde kısıtlandığından orijinal şipre parfümlerinde bu nota sentetik versiyonuyla yer değiştirdi.

Şipre koku ailesinin özellikleri nelerdir?

Şipre kokular, odunsu ve incelikli kokulardır, soğuk sonbahar kış akşamları için mükemmel kokular olarak tanımlanırlar. Şipre kokuları sıcak ve kurudur. Neredeyse tamamı bergamot, meşe yosunu, paçuli ve labdanumun odunsu, yosunlu bir akoru etrafında inşa edilmiştir. Şipre kokularında bazen çiçek, meyve veya ağaç notaları kullanılır. Şipre kokuları karakterli kokulardır. Üst ve kalp notaları incelikli ve alt notaları oldukça yoğundur. Bu ailenin parfümleri, benzersiz parfümler kullanmak isteyen karizmatik ve orijinal kişilikler için idealdir.

Loris’in en beğenilen şipre kadın parfümleri

K-133: Sıcacık ve çekici

Ananas, siyah frenk üzümü, kavun, kırmızı meyveler, Çin tarçını, liçi, manolya, iris, yeşil yapraklar, frezya, fesleğen, yasemin, kimyon, kediotu, vadi zambağı, gül, badem çiçeği, sandal ağacı, kehribar, paçuli, misk, benzoin, karamel, güve otu ve vanilya… Bu denli zengin bir nota karışımı ayaklarınızı yerden kesecek bir etki oluşturuyor. Soğuk sonbahar ve kış geceleri için mükemmel sıcacık bir koku…

K-092: Güçlü bir aura

Bu özel parfüm sıcak dokunuşlarıyla omzunuza aldığınız çok kaliteli bir şal hissi verecek. Kış ayları ve gece kullanımı için özellikle önerilen K-092 açılışını hindistan cevizi, mürdüm eriği ve kayısı ile yapıyor. Kokunun kalbinde sümbül, yasemin, inci çiçeği, gül, kimyon, Brezilya gül ağacı; alt notalarda sandal ağacı, badem, vanilya, musk notaları var.

K-258: Işıltıyı hissedeceksiniz

Ylang-ylang'ın meyvemsi yeşil notalarıyla parıldayan, egzotik yaseminin kremsi güzelliğiyle yükselen çok özel bir karışım. Taze ve ışıltılı portakal çiçeği ve sümbülteber etkisini tüm duyularınızla hissedeceksiniz. Şahane bir çiçek patlaması ile girdiğiniz her mekânda fark yaratacağınız özel bir parfüm.

K-161: Şiprenin sıcaklığı

Zengin meşe yosunu ile desteklenen zarif iris notaları… Baharatlı notaların yumuşak beyaz çiçeklerle oluşturduğu tezat ve bergamot tazeliği… Şipre kokularına özgü meşe yosunu hem canlı hem de gizemli bir kadın kokusu için derin paçuli ile bir araya gelmiş ve ortaya enfes bir kadın kokusu çıkmış.

K-037: Sofistike ve kadınsı

Kakule, biber, zencefil ile açılar K-037, orta notalarda gardenya, şakayık, portakal çiçeği ile yükselir. Kokunun temel notalarında ise amber, sandal ağacı ve musk etkisi vardır. Bu zengin ve sofistike koku piramidi parfümün kalıcılığını en üst noktaya taşırken kadınsı çekim gücünü de oluşturur.

Loris’in en beğenilen şipre erkek parfümleri

E-003: Özgür ruhların parfümü

Güneşi, denizi, upuzun kumsalları ve yazın o büyülü sıcaklığını sizin için şişeledik. Acı turunçgiller, biberiye, tuzlu deniz aromaları, baharatlı ve odunsu notaları bir araya getirdiğimiz bu erkeksi karışım, son yılların en beğenilen Loris erkek parfümleri arasındaki yerini koruyor.

E- 082: Romantik çekim alanı

Baharatlı notaların büyülü menekşe yapraklarıyla buluştuğu son derece sürprizli bir erkek kokusu. Parfümün üst notaları kakule, pembe biber, menekşe yaprağı etkisinde ve gerçekten baş döndürücü. Kokunun kalbinde adaçayı zemin notalarda ise kestane, vanilya, sedir, amberwood ve ahşap etkisi var. Çok güçlü ve bir o kadar da romantik.

E-013: Tatlı sert

Bergamot, frenk üzümü, ananas ve elma notalarının etkisiyle kusursuz bir açılış yapan parfüm kalp notalarında paçuli, gül, yasemin ve huş ağacı barındırıyor. Kokunun baz notaları ise misk, vanilya, amber. Her biri birbirinden karakteristik tüm bu notaların bir araya gelerek oluşturduğu senfoni ise kelimenin tam anlamıyla çok erkeksi.

E-108: Ortama atılan imza

Lavanta, nane, elma ve greyfurt ile olağanüstü bir açılış yapan E-108, kalp notasını oluşturan adaçayı ile dengeyi buluyor. Adaçayının dinginlik ve huzur veren özel notaları yaseminin güzelliğine eşlik ediyor. Kokunun temel notaları ise paçuli ve sedir. İki çok güçlü nota. Tam bir imza parfüm.

E-178: Erkeksi bir şipre

Şipre koku ailesinin en mükemmel örneklerinden biri olan E-178, bergamot, sedir ve biber etkisinde… Lavantanın bin yıllardır huzur ve dinginlik getiren dokunuşu parfümü dengede tutuyor. Günlük kullanım için kusursuz bir seçim olabilecek bu parfüm sporcu ruhların da ilk tercihleri arasında yer alıyor.