Parfüm ve Hatıralar: Kokuların Belleği

İnsanlar görür, duyar, hisseder, koklar ve tüm bu duyular sayesinde yaşamlarımız şekillenir. Bir kokuyu duyduğunuzda dejavu benzeri bir his yaşadınız mı hiç? Veya yanınızdan geçen birinin kokusu sizde mutluluk hissi uyandırdı mı? İşte tüm bu hisler belleğinize yerleşmiş kokularla geliyor. Çünkü kokular, gözlerimizin gördüklerinden çok daha derin ve kalıcı izler bırakabilir. “Parfüm ve Hatıralar: Kokuların Belleği” blog yazımızla sizi Loris’in harika zaman makinesine bindirecek ve özlediğiniz kokuları anımsamanızı destekleyeceğiz.

Mutluluk ve Nostalji Veren Kokular

Her koku bizi geçmişin belirli bir anına, belki de unutulmuş bir duyguya geri götürebilir. Pamuk şekeri kokusu gibi basit, tatlı bir esintiyle, çocukluğunuzun mutlu zamanlarına dönebilirsiniz. Düşünün ki ilk kez gittiğiniz bir lunaparktasınız ve babanızın elini tutarak neşeyle pamuk şekerinizi yiyorsunuz. Pamuk şekerine ruhunu veren şekerin kokusunu her zaman güven duygusuyla, çocukluk sevinçleriyle ve lunaparkın o rengarenk atmosferiyle anımsayacaksınız ve büyük ihtimalle şekerli kokuları her zaman seveceksiniz.

Koku Bilimi Nasıl Çalışıyor?

Koku alma duyusu, canlılarda evrimleşen ilk duyudur. Gözlerimiz renkleri algılamamızı sağlayan üç farklı türde renk hassasiyetine sahip reseptöre sahipken, insan burnu 1,000'den fazla farklı türde reseptör sayesinde trilyonlarca kokuyu algılayabilir. Olfaktör ampul, burnunuzdan beyninizin tabanına kadar uzanır ve doğrudan bağlantılara sahiptir. Nörobilimciler, koku ile ilgili bellek, duygu ve beyin bölgeleri arasındaki bu yakın fiziksel bağlantının, beyinlerimizin belli kokuları belirli duygusal anılarla ilişkilendirmeyi öğrenmesini açıklayabileceğini öne sürüyorlar. Bu koku ile tetiklenen anılar, çoğunlukla çocukluk anıları olabilir çünkü bu yıllar, çoğu kokuyu ilk defa deneyimlediğimiz zamandır!

Koku ve Bellek Arasındaki İlişki

Koku alma duyusu ile bellek arasındaki güçlü ilişkiyi inkâr edemeyiz. Bu yüzden, bizi mutlu zamanlarımızı hatırlatan kokuları seçmek çok önemlidir. Örneğin, gurme kokular, düğün gününüzdeki düğün pastanızın sıcak anılarını geri getirebilirken, misk kokusu çok sevdiğiniz bir kişiyi hatırlatabilir. Deniz kokusu çok mutlu olduğunuz bir sahil kasabasındaki hislerinizi tetikler, siz fark etmeseniz bile çocukluğunuzda yan bahçeden gelen leylak kokusu sizi leylak notalarına bağlar.

Farklı Türde Anılar

Olfaktör bellek genellikle pozitif duygularla eşleştirilse de bazen hoş olmayan duyguları da uyandırabilir. Sevmediğiniz birinin kokusunu belleğiniz yakalar ve sizi o kokudan uzaklaştırır. Dünyanın en güzel kokusu bir anda size kötü gelir. Başınıza gelen hoş olmayan bir durumda yakınlarda bir gül kokusu olduğunu o anda anlamaz ve sonrasında da hiç anımsamazsınız ama gül kokusu size itici gelebilir. Çünkü koku belleğiniz unutmaz. Koku anılarımız sayesinde, milyonlarca parfüm içinden bir tanesini seçebiliyoruz çünkü kokladığımızda, açıklanamaz bir şekilde içimizde bir şeyler uyandıran bir şey var.

Neyse ki tüm bu duyguları kanalize etmenize yarayan binlerce farklı koku var, seçeneğiniz bol! Hele de Loris Mağazalarında

Gözlerinizi kapayın ve koku belleğinizin çalışmasına izin verin. Bakalım sizi nerelere götürecek.