Narenciye Prensi Bergamot

Bergamot, misket limonunu andıran yeşil ve sarı karışımı büyülü bir meyveye sahip turunçgil ağacı ürünüdür. Parfüm endüstrisinin en temel notalarından biri olan bergamot notasının kaynağı İtalya’nın güneyindeki Reggio Calabria bölgesinde yetişir. Çok ilginçtir ki bu mevye yüzünüzü buruşturacak kadar ekşidir. Fakat bir parfüm notası olarak harikalar yaratır. Peki bergamot kokusunun duygulara etkisini biliyor musunuz?

Narenciye Prensi Bergamot

“Narenciye Prensi” olarak bilinen bu meyve birçok parfümde ve ortam kokusunda yer alan hoş bir narenciyedir. Aroması ferahlatıcı ve yumuşak hatlıdır. Tatlı ve aynı zamanda da karmaşık ve derindir. Limona benzeyen çiçekleri, reçineli alt tonlara sahiptir.
Baş döndürücü ve inanılmaz ferahlatıcı bir kokuya sahip olan bergamot esansı ise bergamot meyvesinin kabuklarının sıkılması yolu ile elde edilir. Bambaşka aromasıyla çok sevilen ve birçok insanın favori çayı olan Earl Grey çayının aroması bergamot kabuğundan gelir. Evinizde varsa eğer gidip bir Earl Grey çayını güzelce bir koklamanızı öneririz. İşte Earl Grey çayındaki o floral ve ekşimsi koku bergamottan geliyor. Araştırmalar gösteriyor ki Earl Grey çayının bu kadar rahatlatıcı olmasının nedeni bergamotun, anksiyete ve stres üzerindeki etkileridir. Tansiyonu ve kalp atış hızını düşürerek insanı rahatlatan bergamot kokusunun duygularımız üzerindeki etkisinin nedeni de tam olarak budur.
Bergamotun değeri ve ne kadar özel bir bitki olduğu aslında kuzenleri olarak adlandırabileceğimiz diğer narenciye türleri ile kıyaslandığında daha da belli oluyor. Limon, misket limonu, portakal ve greyfurt gibi narenciye türlerinin kokuları ile kıyaslandığında bergamot kokusunun daha sofistike ve karmaşık bir koku olduğu görülür. Bergamot kokusu hem limon gibi ekşi hem de portakal gibi tatlı tonlara sahip olduğu için kimi zaman limon ve portakal arasındaki orta nokta olarak betimlenen bir kokudur. Diğer narenciye türleri gibi aşırı keskin ya da aşırı tatlı olmaması, bergamota bambaşka bir tazelik ve rahatlatıcılık hissi verir. Bergamot kokusu Akdeniz kıyılarında geçirilen bir yaz akşamını hatırlatır. Bir yaz akşamının ferahlığı ve tazeliği sanki bergamot kokusunun içinde saklıdır.

Bergamot kokusu, diğer birçok farklı koku ile mükemmel bir uyuma sahiptir. Ekşi ve çiçeksi tonlara sahip olan bergamot kokusu bu nedenle parfümeride sıklıkla tercih edilen bir koku olma özelliği taşır. Citrus, yani narenciye koku ailesinin bir üyesi olan bergamot kokusu, taze ve hafif olması ile öne çıkmaktadır. Genellikle parfümlerde üst nota olarak kullanılan bergamot kokusu özellikle meyve tonları, floral kokular, çay çeşitleri ve aromaterapik yağlar ile çok yakışan bir kokudur. Bergamot bitkisinin eşsiz kokusu aynı zamanda yağ yapımında da kullanılmaktadır. Bergamot kokusunun rahatlatıcı etkisi bergamot yağında da öne çıkan bir özelliktir.

Bergamot Notasının Duygulara Etkileri

Aromaterapi açısından bakıldığında bergamotun yatıştırıcı aroması, dopamin ve diğer stres gidericileri tetikler ve bu olumlu duygular, yaşadığımız gerilimi ve hissettiğimiz kaygıyı azaltır.
Araştırmalar ayrıca bergamot esansının ağrıyı gidermede de etkili olabileceğini ve ruh sağlığı üzerinde olumlu faydaları olduğunu göstermiştir.
Uzmanlara göre, bu güneşli ve canlandırıcı narenciye kokusu ağırlaşan kalpleri hafifletir, durgunluğu giderir ve güven duygusu yaratır.
Öte yandan her notanın insanlarla farklı bir ilişkisi vardır. Çocukluğunuzda kendinizi çok iyi hissettiğiniz bir anda farkında olmadan burnunuza gelen bergamot kokusu, sizin için mutluluğun kokusu olabilir. Aynı örneği tersten verecek olursak dünyanın en güzel kokusu sizin için mutsuz anıları simgeliyorsa, onu sevmezsiniz. Kokular insanın hafızasındaki yerleriyle güzelleşir.
Sadece çocukluğunuzda değil sonradan yaşadığınız olaylarda da kokunun etkisi vardır. Eğer çok sevdiğiniz biriyle bir bergamot notasının varlığında tanıştıysanız bu sihirli nota size mutlaka güzel duygularla gelecektir.
Bergamot bitkisinin eşsiz kokusu hem erkek hem kadın parfümlerinde öne çıkan bir kokudur. Loris Parfüm bergamot notalı parfümler arasında çiçeksi tonların ahengini ya da öne çıkarken kimisinde ise meyveyle şahane uyumunu hissedebilirsiniz.