Senin Kokun Hangisi?

Parfümologlarımızın en çok karşılaştığı sorulardan biri: “Sizce hangi kokuyu seçmeliyim? Bu sorunun cevabı en deneyimli uzman için bile oldukça zor ve kişiden kişiye değişken. İnsanın kokularla ilişkisi son derece kişisel bir ilişki ve kokunun herkesin beyin hücrelerinde yarattığı etki bambaşka. Yine de, seçim yapmakta zorlanan müşterilerimiz için bir kaç tüyo hazırladık, gelin beraber okuyalım.

Öncelikli olarak şunu kabul edelim. Birinde çok beğendiğiniz bir parfüm sizde aynı etkiyi yapmayabilir. Ten kokunuz, renginiz, günlük yaşam rutininiz bile bu noktada etkilidir.

Parfüm denerken temiz olmanızda fayda var. O gün çok yoğun başka bir parfüm kullandıysanız, doğal olarak deneme sırasında kokular birbirine karışır ve yeni kokunun teninizdeki gerçek etkisini hissedemezsiniz.

Parfümü sıkıp hemen gerçek etkisini hissetmeyi beklemeyin sakın. 30 saniye kadar alkolün uçmasını bekleyin. Test çubuklarını koklarken, kağıda sıktığınız anda hissettiğiniz koku parfümü oluşturan koku piramidinin en üst notalarına aittir. Bir süre sonra orta ve alt notalar ortaya çıkarlar. Parfümologlarımız size test çubuğu verdiklerinde o çubuğu gün boyunca ara ara koklayın. Koku değiştikçe daha çok seviyorsanız, parfümünüze yaklaştınız demektir.

Daha hızlı bir seçim yapmak için, parfümü bileklerinizin iç kısmına sıkın ve kurumasını bekleyin. Bu arada parfümologlarımızdan diğer ürünlerimizle ilgili bilgi alıp istediğiniz gibi zaman geçirebilirsiniz. Parfüm kuruduğunda gözlerinizi kapayın ve teninizin parfümle uyumunu hissetmeye çalışın. Yanınızda size fikir verebilecek biri varsa elbette görüş alabilirsiniz ama esas olan sizin, gün boyu birlikte olacağınız kokudan kişisel bir keyif almanız olur.

Farklı parfümleri denerken kahve çekirdeği koklamak gibi hatalı bir uygulama var. Oysa kahvenin de yoğun bir aroması var ve burnunuzu bir başka kokunun bombardımanı altında bırakmak mantıklı değil. Bunun yerine, bir kaç dakika temiz hava almak, burnu dinlendirmek gerekiyor. Eğer kokuyu burnunuza değdirmediyseniz, kokuyu alan kas birazdan yeni bir parfüm için hazır olacaktır.

Cildinizin yağlı veya kuru olması bile parfümün sizdeki etkisini farklılaştırabilir. Eğer cildiniz çok yağlı ise çok baskın kokuları değil, daha hafif kokuları tercih edin. Kuru cilde sahip olanlar daha baskın kokuları içeren parfümler kullanabilir, hatta gün içinde bir kaç kere parfüm sıkabilir.

Günlük yaşam ritüelleriniz bile parfümünüzü seçmekte etkilidir. Spor giyimli ve daha rahat tarzı olan biriyseniz, elbette size yakışan daha hafif kokular olacaktır. Akşam kullanacağınız parfümün, gündüz kullandığınıza göre biraz daha iddialı ve yoğun olmasında hiç bir sakınca yok.

Acele etmeyin. Size en uygun parfümü bir kaç denemeden sonra hemen hissedeceksiniz. Sizin iyi hissettiğiniz ve sonrasında fikirlerini önemsediğiniz birinin “Ne güzel bir koku bu” dediği koku sizin kokunuz olacaktır.