Koku Aileleri ve koku çarkı

Okulda öğrendiğimiz renk çarklarını anımsıyor musunuz? Ana renkler vardı ve ana renklerin karışımından oluşan ara renkler. Zıt renkler ve uyumlu renkler. Renk çarklarında, ana renklerin karışımıyla oluşan yüzlerce rengi görme şansımız olurdu. İşte koku çarkları ve bu çarkların içerdiği koku aileleri de aynen bu şekilde oluşturuluyor. Ana kokular ve bu kokuların karışımından oluşan yüzlerce ara koku. Eğer hangi kokunun size daha uygun olduğunu öğrenmek ve kendiniz için en doğru parfümü kullanmak istiyorsanız koku çarklarıyla ilgili biraz bilgi edinmenizde fayda var.

Loris Parfüm Ana Koku Aileleri

Çiçeksi koku ailesi

Çiçekler, eski Mısır, Yunan ve Roma döneminden beri güzellikle ilişkilendirilir. Gerek güzel görünüşleri gerekse kokularıyla… Bugün gelinen noktada çiçek notaları parfüm endüstrisinin en temel notaları olarak parfümörlerin gözdesi durumunda ve dünya dönmeye devam ettikçe bu böyle kalacak. Feminen bir kategori olarak kabul edilen çiçek notaları kendilerini hemen hissettirirler. Yoğun yasemin, şekerli pembe şakayık, pürüzsüz ve kremsi gardenya, çekici sümbülteber; taze ve narin vadi zambağı, romantik gül, tatlı manolya, şekerli, ılık ve pudramsı mimoza…

Çiçek Kokusu Alt Aileleri:

Meyveli: Şeftali, armut veya elma gibi tatlı, yenilebilir ve tropikal.

Çiçek: Taze kesilmiş çiçekleri gülleri veya zambakları hayal edin.

Yumuşak Çiçek: Yumuşak, pudramsı ve tatlı, biraz kremalı…

Floral Oriental: İnce baharat notaları içeren çiçekler.

Hangi mevsime yakışır: Çiçeksi notalar kesinlikle yaz bahar mevsimine yakışın fakat baharat ve odun notalarıyla zenginleşen harika kışlık çiçek kokuları da var.

Loris Parfüm’ün en beğenilen çiçeksi kadın parfümleri:

1. K-119 Kadın Frequence parfümü

2. K-204 Kadın Frequence parfümü

Loris Parfüm’ün en beğenilen çiçeksi erkek parfümleri:

1. E-019 Erkek Frequence parfümü

2. E-222 Erkek Frequence parfümü

Meyvemsi koku ailesi

Herkes meyve kokularını sevmeyebilir. Meyve kokuları genellikle baskın ve eğer iyi bir formülün içinde yer alıyorlarsa rahatsız edici bile olabilir. Fakat, incelikli bir formülün içinde, doğru notalarla eşleştiklerinde bir parfümü yükseltir, aydınlatır, derinleştirir ve vazgeçilmez bir hale getirebilirler.

Meyvemsi kokular, tropikal meyve notalarından tutun hafif ekşi ananasa, çiçek etkisindeki Liçi meyvesine, lezzetli hurmalara, elma, mango, kavun, karpuz ve çileğe kadar çok geniş bir yelpaze oluşturur.

Genel özellikleri canlandırıcı, havadar, hafif ve tatlı olmalarıdır. Meyveli kokuların bu nitelikleri, onu erkekler ve kadınlar arasında seviyen kokular haline getirir.

Hangi mevsime yakışır: Beraber kullanıldıkları notalara göre meyve kokuları her mevsim kullanılabilir. Odunsu ve oryantal notalara eşlik ederken kış mevsimine, çiçeksi ve pudralı notalara eşlik ederken baharlara ve yaza uyum sağlar.

Loris Parfüm’ün en beğenilen meyvemsi kadın parfümleri:

1. K-033 Kadın Frequence parfümü

2. K-024 Kadın Frequence parfümü

Loris Parfüm’ün en beğenilen meyvemsi erkek parfümleri:

1. E-001 Erkek Frequence parfümü

2. E-080 Erkek Frequence parfümü

Yeşil koku ailesi

Adı üstünde yeşil, doğa ile ilgili ve doğadan gelen kokular onlar… İnsanlığın var olduğu andan beri içinde olduğumuz doğanın yansıması olan kokular. İşte tam da bu yüzden kadın erkek hemen herkes yeşil kokulara kendini yakın hisseder.

Yeşil notalar, bir çiçeğin yaprakları olabilir tıpkı menekşe yaprağı gibi… Otlar, taze kesilmiş çimen, yosunlar bir sakız reçinesi olan galbanum olabilir. Girdikleri her parfüme tazelik katarlar. Ayrıca merak uyandıran bir derinliği de beraberlerinde getirirler.

Taze yeşil notalar taze baharatların notalara dönüşmüş halidir. Rezene, ardıç, nane, fesleğen, tarhun gibi notaları örnek verebiliriz. Aromatik yeşil notalar lavanta, adaçayı, kekik ile örneklendirilebilir. Parfümlerde derinlik ve gelgitler oluştururlar. Çimen yeşili notalar ise doğadan ilham alan yeşil aileyi ısıtır ve notaları birbirlerine en güzel bizimde bağlar. Çay, adaçayı, tütün, pelin otu gibi notalar bu ailenin içinde yer alır.

Hangi mevsime yakışır: Yeşil notaların baharatlı olanları sonbahar kış aylarına daha iyi uyum sağlarken hafif çimen kokuları daha sıcak aylar için önerilebilir. Yılın her mevsiminde kullanacağınız yeşil bir parfüm mutlaka vardır.

Loris Parfüm’ün en beğenilen yeşil kadın parfümleri:

1. K-035 Kadın Frequence parfümü

2. K-183 Kadın Frequence parfümü

Loris Parfüm’ün en beğenilen yeşil erkek parfümleri:

1. E-010 Erkek Frequence parfümü

2. E-178 Erkek Frequence parfümü

Citrus (Narenciye) koku ailesi

Haklısınız narenciyeler de meyvedir fakat parfüm endüstrisinde o kadar önemli bir popülerlikleri vardır ki ayrı bir koku grubu olarak tanımlanırlar. Narenciye notalar, ilkbahar/yaz ayları veya daha sıcak, daha güneşli iklimler için arzu edilen canlı ve taze notalarıyla karakterize edilir. Bu kategoride sıklıkla bulunan bazı meyveler; mandalina, portakal, greyfurt, limon ve limon otu, mine çiçeği ve bergamot gibi narenciye hammaddeleridir.

Narenciye notaları diğer koku ailelerine ait kokularla karıştırıldığında, parfümün dinamik doğası ve karakteri dönüşerek "alt aileleri" oluşturur. Parfüm ailelerinin karmaşıklığını bir kez anladığınızda, bir sonraki mükemmel parfümünüze doğru yol almak çok daha kolay hale gelir.

Hangi mevsime yakışır: Citrus kokular kesinlikle yaz ayları için idealdir. Fakat çok sevdiğiniz odunsu veya oryantal kışlık parfümünüzün içinde bir portakal ışıltısı olabilir. Tıpkı baharatlı bir kış çayındaki portakal gibi…

Loris Parfüm’ün en beğenilen Citrus kadın parfümleri:

1. K-042 Kadın Frequence parfümü

2. K-258 Kadın Frequence parfümü

Loris Parfüm’ün en beğenilen Citrus erkek parfümleri:

1. E-003 Erkek Frequence parfümü

2. E-089 Erkek Frequence parfümü

Odunsu koku ailesi

Adından da anlaşılacağı gibi odunsu kokular, ağaçlar, reçine, yosun, ağaç kabuğu, çam kozalakları ve çalılar gibi ağaç malzemelerinden ve ayrıca köklerden gelen notalarla zengin odunsu karakterleriyle ayırt edilir. Otlar ve yapraklar yoğun bir şekilde dünyevi, odunsu bir karaktere sahip olabilir (Paçuli ve Vetiver gibi). Odundan aldığı ruh kokuya zenginlik, sıcaklık, zarafet ve derinlik katar ve tam da bu yüzden parfüm üretiminde vazgeçilmez bir unsurdur. Odunsu notalara örnek olarak: sandal ağacı, çam, paçuli, vetiver, Oud ve sedir ağaçları verilebilir.

Tüm bu notaların da çok farklı karakteristik özellikleri vardır. Sandal ağacı kremsi paçuli derin bir ormanlık alan gibi, vetiver dumanlı ve zengin, sedir ağacı daha derin ve kuru, Oud notaları ise daha karmaşık ve ağırdır.

Hangi mevsime yakışır: Ahşap bir kulübe düşünün. Bir ormanın içinde ve içindeki sobada topladığınız dal parçalarını tutuşturuyorsunuz. Evet kesinlikle haklısınız, odunsu notalar soğuk havaları ısıtan harika kokuların vazgeçilmezidir.

 Loris Parfüm’ün en beğenilen odunsu kadın parfümleri:

1. K-250 Kadın Frequence parfümü

2. K-269 Kadın Frequence parfümü

 Loris Parfüm’ün en beğenilen odunsu erkek parfümleri:

1. E-137 Erkek Frequence parfümü

2. E-033 Erkek Frequence parfümü

Fougere (Fujer) koku ailesi

Fougere adı, Fransızca "eğrelti otu" kelimesinden gelir ve bir parfümü tanımlamak için kullanılan ana koku ailelerinden biridir. Ancak, Fougere tek bir bileşen değildir. Klasik bir Fougere genellikle bergamot, lavanta, güve otu, sardunya ve meşe yosunu içerir. Lavanta ve bergamotun taze üst notalarıyla açılırlar, sardunyanın kalbine dönüşür ve kumarin, meşe yosunu ve güve yosunu ile biter. Modern Fougere kokular, çiçek, yeşil, narenciye, baharatlar, odunsu ve otsu gibi çeşitli diğer notalarla şekillendirilmiştir.

Bir koku tablosunda fougere parfümler genellikle odunsu ve taze arasındaki sınırda bir yerde bulunur.

Hangi mevsime yakışır: Fougere parfümler, kullanan kişinin beğenisine bağlı olarak hemen her mevsim ve her durumda kullanılabilen kokulardır.

Loris Parfüm’ün en beğenilen Fougere kadın parfümleri:

1. K-254 Kadın Frequence parfümü

2. K-258 Kadın Frequence parfümü

Loris Parfüm’ün en beğenilen Fougere erkek parfümleri:

1. E-082 Frequence parfümü

2. E-108 Frequence parfümü

Cyhpre (Şipre) koku ailesi

Cyhpre kokuları sıcak ve kurudur. Neredeyse tamamı bergamot, meşe yosunu, paçuli ve labdanumun odunsu, yosunlu akorları etrafında inşa edilmiştir. Şipre kokularında bazen çiçek, meyve veya odunsu unsurları kullanılır.

Chypre kelimesi, Fransızca Kıbrıs kelimesinden türemiştir. Birçok parfümde yaygın olarak kullanılmasına rağmen, az bilinen parfüm akorlarından biridir. Bu parfüm ailesi, ikonik koku çarkının en güzel ve en karmaşık ailesi olarak tanımlanabilir.

Sağlam karakterleri ve gizemli auralarıyla bilinen Chypre kokular, soğuk ve sıcağın konrastını ustaca ortaya koyan nefis mozaiklerdir.

Hangi mevsime yakışır: Chypre parfümler, her mevsim ve her durumda kullanılabilirler.

Loris Parfüm’ün en beğenilen Chypre kadın parfümleri:

1. K-276 Kadın Frequence parfümü

2. K-400 Kadın Frequence parfümü

Loris Parfüm’ün en beğenilen Chypre erkek parfümleri:

1. E-013 Erkek Frequence parfümü

2. E-159 Erkek Frequence parfümü

Çiçeksi oryantal koku ailesi

Çiçeksi oryantal kokular, iki koku ailesinin birleşimidir: çiçeksi ve oryantal. Oryantal parfümlerin cesur ve derin odunsu baharatı ile çiçek parfümlerinin parlak ve canlandırıcı doğasını taşırlar. Bu parfümler sizi iki farklı dünyanın kesiştiği noktaya taşır ve her iki dünyanın de en güzel yanlarını sunarlar. İstanbul Boğazı’nın en güzel yerinde iki kıtaya hâkim olduğunuz o anı hayal edin.

Modada olduğu gibi kokularda da her zaman yeni trendler vardır. Çiçeksi oryantal koku ailesi, özellikle son yıllarda giderek daha popüler hale geldi. Bu özel koku ailesi, çiçek kokularının hafifliği ile oryantal koku notalarının zenginliği ve şehvetini birleştirir. Hafif baharatlı ve zengin oryantal vurgularla birleşen tatlı çiçeksi koku konsepti ile ayırt edilirler.

Hangi mevsime yakışır: Çiçekler yaz mevsiminin oryantal kokular ise sonbahar kış mevsiminin notalarıdır. Çiçeksi oryantal kokuları ruhunuzun hangi mevsimde olmak istediğine göre siz değerlendirin. Bize göre baharlar onların en çok yakıştığı mevsimler.

 

Loris Parfüm’ün en beğenilen çiçeksi oryantal kadın parfümleri:

1. K-001 Kadın Frequence parfümü

2. K-012 Kadın Frequence parfümü

 Loris Parfüm’ün en beğenilen çiçeksi oryantal erkek parfümleri:

1. E-045 Frequence parfümü

2. E-310 Frequence parfümü

Oryantal koku ailesi

Oryantal kokular, içinizi ısıtan ve kalıcı kokuları sayesinde özel gecelerin ve kış ayları için popüler bir seçim olmuştur. Erkekler ve kadınlar için oryantal kokular, genellikle Hindistan ve eski Arabistan gibi yerlerdeki ilk koku kreasyonlarından ilham alır. Oryantal kokular zengin ve baharatlıdır, genellikle tarçın veya vanilya gibi tatlı, zengin notalarla yumuşatılır ve yumuşatılır. Küçük hindistan cevizi, tarçın, vanilya, paçuli, ve kehribar gibi zengin notalardan oluşurlar.

Zengin ve şehvetli bir nota kombinasyonları ile diğer koku ailelerinden çok daha hissedilebilir özelliktedirler. Oryantal bir koku olmadan hiçbir koku koleksiyonu tamamlanmış sayılmaz.

Hangi mevsime yakışır: En soğuk havada bile teninize sıkı sıkıya yapışan koku molekülleriyle oryantal kokular kesinlikle kış parfümleridir. Fakat bir gece daveti veya düğünde de hangi mevsimde olursa olsun size mükemmel biçimde eşlik ederler.

Loris Parfüm’ün en beğenilen oryantal kadın parfümleri:

1. K-092 Kadın Frequence parfümü

2. K-222 Kadın Frequence parfümü

Loris Parfüm’ün en beğenilen oryantal erkek parfümleri:

1. E-020 Frequence parfümü

2. E-025 Frequence parfümü