Cilt Tipinize Göre Parfüm Seçimi

Cilt Tipinize Göre Parfüm Seçimi

Bir parfümün beklediğiniz performansı göstermesi pek çok faktörle doğrudan ilintilidir. Bu faktörler arasında cilt tipiniz de önemli bir yer tutar. Üç farklı cilt tipi vardır: kuru, karma veya yağlı cilt. Parfümünüzü seçmeden önce cildinizin özellikleri bilmeniz parfüm seçimi sırasında daha doğru kararlar vermenizi sağlar. Cilt tipinize göre parfüm seçimi yazımızda size hem kararlarınızı doğru verebilmeniz için bazı bilgiler verecek hem de farklı cilt tipleri için önerilerimizi sıralayacağız.

Cilt Tipine Göre Parfüm Seçimi

Yağlı Ciltler İçin Parfüm Seçimi

Parfüm söz konusu olduğunda, yağlı cilt kesinlikle bir avantajdır! Vücudunuz tarafından üretilen doğal yağlar, koku yağlarına tutunacak bir ortam oluşturur, böylece parfümünüz daha uzun süre dayanma eğiliminde olur ve çok daha fazla hissedilir. Genellikle çok uzun süre kalmayan uçucu narenciye notaları yağlı ciltler için son derece uygundur. Narenciye ve yeşil notaların parlaklığı ve tazeliği, parfümünüzün cildinizdeki yağlı ortama tutunarak çok daha yüksek bir etki oluşturabilir. Bunun yanı sıra, parfümünüzü hafifçe uygulamanızı öneriyoruz, cildiniz notaları mutlaka yakalayacaktır.

Cilt Tipine Göre Parfüm Seçimi

Kuru Ciltler İçin Parfüm Seçimi

Yağlı cildin tam aksine koku kuru ciltte çok daha hızlı söner. Yağ eksikliği kokunun hızla havaya yayılmasına neden olur, bu yüzden çok kuru tenli insanlar parfümlerinin etkisinin birkaç saat içinde azaldığını hissederler. Cildiniz kuru ise hafif üst notalar teninizde muhtemelen hızla kaybolacaktır, bu yüzden hoşunuza giden temel notalara sahip kokuları arayın. Temel notalar genellikle daha ağır ve daha derindir, yağların içinde sabitlenirler ve bu nedenle kuru ciltte daha uzun süre kalırlar. Bir parfümü denediğinizde hemen bir karar vermeyin, temel notaların ortaya çıkmasına izin verin ve beğenip beğenmediğinizi görün. Kokunuzun daha uzun süre dayanması için parfümünüzü püskürtmeden önce cildinize kokusuz bir nemlendirici sürmeyi de unutmayın.

Cilt Tipine Göre Parfüm Seçimi

Karma Ciltler İçin Parfüm Seçimi

Karma ciltler için parfüm önerisi geliştirmek biraz daha zor, çünkü her karma cilt aynı yağ dengesine sahip değil. Bu noktada karar vermek daha çok sizin beğenilerinizle ilgili, kendinize ruh halinize, mevsime ve parfümü hangi zaman diliminde -iş, spor, hafta sonu gibi- kullanacağınıza göre karar verebilirsiniz.

Cilt Tipine Göre Parfüm Seçimi

Cildinizin Parfüm ile Etkileşimini Etkileyen Faktörler

Nemli cilt parfüm için en iyi zemindir

Birçok kereler yazdığımız gibi bir cilt ne kadar nemli olursa parfümün cilde tutunması ve performansı da o kadar artar. Sağlıklı bir nemli cilde sahip olmak sadece cildi dışardan kullanımlı nemlendiriciler ile destekleyerek olmaz. Bu nedenle, iyi hidrasyon sağlamak için günde en az bir litre su içilmesi tavsiye edilir. Bol su içen insanlarda cilt rahatlar ve nem düzeyi artar. Bu sadece parfümünüzün performansını artırmanızla ilgili değildir, ayrıca daha sağlıklı bir yaşam sürebilmeniz içinde ön koşuludur.

Cilt Tipine Göre Parfüm Seçimi

PH değerleri ve parfüm

Cilt temizlik malzemelerinin tanıtımında sık sık PH değerinden söz edilir. PH, Latince “Potentia Hidrogenii” sözcüklerinin kısaltılmış halidir ve cildinizdeki hidrojen iyon konsantrasyonu değerini temsil eder. Normal bir cildin PH değeri 5.5 civarındadır. Eğer cilt dengeniz yerindeyse kullandığınız parfüm de o kadar kalıcı olacaktır. PH değeri normal olan bir cilt nemli ve rahat hissetmenize sebep olur. Cildinizin üzerinde pullanma, kızarıklık, yanma ve yoğun sivilcelenme yaşıyorsanız mutlaka bir cilt uzmanına -tercihen hekim- görünerek sorunun asıl nedenini bulun. Asidik bir deri yapısı cildinizin dengesini bozar ve parfümünüzün performansı da eksilir.

Cilt Tipine Göre Parfüm Seçimi

Fiziksel hareketler ve parfüm

Aktif bir kişinin parfümünün hareketsiz bir yaşam tarzı olan bir kişiden daha uzun süre dayandığını gördüğü fark edilmiştir. Bunun nedeni de hareket halinde olan cildin doğal olarak daha nemli olmasıdır. Çok hareketli ve yoğun kondisyon gerektiren bir iş yapıyorsanız parfümün cildinizde daha uzun süre kalabilir ama ter kokusunun olumsuz etkilenmesi daha olası hale gelir. Bir parfümün yüksek parfümün en yüksek performansını temiz ve nemli ciltte gösterdiğini aklınızda tutmalısınız.

Cilt Tipine Göre Parfüm Seçimi

Yiyecekler ve parfüm

Yediklerimiz cildimizin kokusunu etkiler. Örneğin bol miktarda et veya soğan yemek derinin kokusunu etkiler ve değiştirir. Uygulanan parfüm daha sonra farklı algılanacaktır. Yoğun baharatlar, acılı ve aromatik yiyeceklerin kokuları cildimizde az veya çok mutlaka etki bırakır. Duş sonrasında bile ciltte bu tarz yiyeceklerin kokularının etkisi görülebilir.

Cilt Tipine Göre Parfüm Seçimi

Ateş, hastalık, ilaç kullanımı ve parfüm

İnsan vücudunun sıcaklığı genellikle sabittir, ancak vücut ısısı az ya da çok yükselirse ya da düşerse koku etkilenebilir. Aynı şekilde bazı ilaçlar cildin kokusunu ve dolayısıyla uygulanacak parfümün etkisini değiştirebilir. Bazı hastalıkların cildi bozduğu kanıtlanmıştır. Bazı hastalıklar koku alma molekülleri kullanılarak teşhis edilebilir. Bu durumda kullanılan parfümlerin etkileri de değişime uğrar. Teninizdeki tüm değişimlerin parfüme az veya çok etkileri olabilir.

Cilt Tipine Göre Parfüm Seçimi

Hormon döngüsü ve parfüm

Koku duyusu hormon döngüsüne göre dalgalanır. Normal dönemde hoşumuza giden bir koku, hormonal değişiklikler sırasında bir anda sizin için itici olabilir. Özellikle hamilelik dönemlerinde kadınların koku alma alışkanlıkları ve zevkleri ileri boyutta değişebilir. Bunun normal olduğunu anımsayın ve bir zamanlar çok sevdiğiniz bir parfüme sonrasında da bir şans tanıyın.