Bilmeniz Gereken 10 Bitki Çayı ve Faydaları

Bilmeniz Gereken 10 Bitki Çayı ve Faydaları

Çay içmeyi severiz peki ya bitki çaylarını? Günümüzde en az siyah çay kadar sıklıkla tercih edilen bitki çaylarının, vücut direncini artırmasının yanında psikolojik olarak da iyileştirici bir gücü olduğu biliniyor.

İster ekinezya çayı olsun ister papatya çayı, hangi bitki çayını tercih edersek edelim harika kıvamları ve huzur verici kokularıyla etkisini hissederiz. Bitki çayları harika ve şifalı kokularıyla motivasyonumuzun düştüğü anlarda enerji verirken, panik ruh halimizden uzaklaştırır. Evde, işte ya da okulda her yerde içilebilir formlarıyla ihtiyaç duyduğumuz her an imdadımıza koşarlar.

Kokuların Gücünü Hissedin

İçimizi ferahlatacak bir bitki çayı mı istedik, neden nane çayı içmeyelim ki? Geleneksel bitki çaylarından bir tık daha farklı bir şeyler deneyimlemek istiyorsak, Asya'da sıklıkla görülen zerdeçal çayını denemenin vakti artık gelmiş olabilir. Öte yandan tercih edebileceğiniz çok uzun bir bitki çayı listesi de var. Melisa çayı, yeşil çay, kekik çayı, fesleğen çayı, hatta Türk mutfaklarında sıklıkla gördüğümüz ıhlamur, nane limon ya da kuşburnu...

Küçüklüğümüzde annemizin yaptığı ıhlamur çayının o keskin kokusunu kolay kolay unutamayız. Belki de bitki çaylarının stresli olduğumuz dönemlerde rahatlamamıza yardımcı olmasının nedeni çocukluğumuza yaptığımız yolculuktur.

Bitki Çaylarının Faydaları

Sahip olduğumuz kültürde şifalı bitkilere sıklıkla başvurulması, herkeste bitki çayı bilincinin yer etmesine katkı sağladı. Hasta olduğumuzda önce ıhlamura koşar, midemiz bozulduğunda ise hemen nane limon çayına başvururuz. Elbette her besinde olduğu gibi bitki çaylarının da vücudumuz için faydaları saymakla bitmez. Kan şekerini düzenleyen bitki çayından tutun da kilo vermeye yardımcı olan bitki çaylarına kadar her alanda doğal destekçilerdir. Ancak doğru miktarda tüketilmesi büyük önem taşıyor.

Sizin için tam da buzdolabına asılmalık bit bitki çayı listesi hazırladık. Hangi bitki çayının ne için faydalı olduğunu bilmenizi öneririz;

1.    Chai Çayı: Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle ünlüdür.

İçeriğinde yer alan tarçın ve zencefil sayesinde etkili bir grip savardır. Regl dönemlerinde de kurtarıcıdır.

2.    Yeşil Çay: Düzenli tüketildiğinde özellikle deri altı karın yağları ve kandaki trigliseritin düşmesine yardımcı olduğu biliniyor.

3.    Ihlamur Çayı: Geleneksel tedavi yöntemimiz ıhlamur çayının ağrı kesici ve iltihap giderici etkisi de vardır.

4.    Papatya Çayı: Doğal antidepresandır. Strese bağlı uyku problemlerinde sıklıkla başvurulur. Dikkat edilmesi gereken nokta ise papatya çeşitlerinin zehirli türleri bulunmaktadır ve güvenilir aktarlardan alınması önerilir.

5.    Ada Çayı: Doğal antibiyotiktir. Bakterilerin çoğalmasını engellemeye yardımcı olur ve hem de öksürüğün giderilmesini sağlar. Hamilelik döneminde kullanılmaması önerilir.

6.    Melisa Çayı: Yoğun ve stresli dönemlerde sakinleşmeniz gerektiğinde melisa çayı içebilirsiniz.

7.    Ekinezya Çayı: Üst solunum yolları enfeksiyonlarından korur ve tedaviye yardımcı olur.

8.    Isırgan Çayı: Karaciğeri ve böbrekleri temizlemeye yardımcı olur. Selüliti azaltır.

9.    Biberiye Çayı: Toksinleri atmaya yardım eder ve toksinleri atmaya yardımcı olur.

10. Kekik Çayı: Boğaz ağrılarını ve öksürüğü azaltmasıyla kış mevsiminde sıklıkla tercih edilir. Antioksidan ve antiseptik özelliği bulunur. Baş ağrısını dindirmek için de tercih edilebilir.

Aromaterapik Etki

Bir çoğumuzun da bildiği üzere bitki çayları, daha doğrusu bitki çaylarında kullanılan bitkilerin özleri muhteşem kokuları nedeniyle aromaterapide kullanılmaktadır. Bitki özlerinin, aromaterapide sıklıkla kullanılmasının nedeni rahatlatıcı ve sakinleştirici yönleridir.

Huzur dolu ve dolayısıyla rahatlatıcı bir süreç olan aromaterapi hem duygusal hem de fiziksel olarak iyileştirmeye ve dengelemeye yardımcı olmak için esansiyel yağların kullanıldığı bütünsel terapi şeklidir.

Peki neden gündelik hayatımızda da aromaterapi esnasında olduğumuz kadar huzurlu ve rahat olmayalım? İşte tam da bu noktada aromaterapi için kullanılan bitki özleriyle hazırlanan oda kokuları tercih etmelisiniz.