Deodorant Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Her birimiz bu sıralar ellerimizin temizliğine oldukça özen gösteriyor ve hijyen kurallarını harfiyen uygulamaya çalışıyoruz. Koronavirüs pandemi dönemi hijyenin hayatımızdaki yerinin önemini, bir kez daha net olarak anlamamızı sağladı. Ellerimizin temizliği şu anda hayati önem taşıyor.

Fakat bu temizlik anlayışını sadece salgından korunmak için değil, tüm hayatımız için bir alışkanlığa dönüştürmemiz şart. Sıklıkla Duş almak ve deodorant kullanmak bizim için günlük rutinlerimizden biri olmalı. Peki deodorant kullanırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor muyuz?

Neden Deodorant Kullanmalıyız?

Kalabalık bir mekânda, ya da bir toplu taşıma aracında çok terlemiş biriyle aynı ortamı paylaşmak zorunda kaldınızmı hiç? Ne kadar da rahatsız edici öyle değil mi? Peki yaşadığımız günlük koşuşturmaca içerisinde acaba hiç bu duruma istemeyerek de olsa sizlerde düştünüz mü? lütfen şunu asla unutmayın. Bazen insan gün boyu taşıdığı kokunun farkında olmayabilir. Terlemek herkes için çok doğal bir reaksiyondur.

Fakat terlemeyle gelen kokunun diğer insanları rahatsız etmesi ve sizi de itici biri haline getirmesine gelince her birimiz kişisel bakımınıza özen göstermek zorundayız. Biliyor musunuz aslında ter kokmaz. Yani insan terini analiz ettiğinizde, kokusu olmadığını anlarsınız. Terin kötü koku yaymasını sağlayan bakterilerdir. Bu bakterilerin oluşturdukları koku kişiden kişiye değişir. Bazılarının teri daha az rahatsız edici olabilirken bazı insanlarda korkunç bir düzeyde olabilir.

Bu sebeple duştan sonra zaten nemli olan vücudunuzda bakteri oluşumunu engellemek için deodorant kullanmalısınız. Özellikle koltukaltı bölgesi kollarımızı genelde kapalı tuttuğumuz için nem ile birlikte bakteri oluşumuna oldukça müsaittir. Önlem almazsanız duş aldıktan yarım saat sonra bile rahatsız edici ter kokan biri haline gelirsiniz. Bu anlamda Deodorantlar bakteri oluşumunu engeller gün boyu güzel kokmanızı ve kendinizi rahat hissetmenizi sağlarlar.

Böylece siz de duştan sonra, deodorantını ve sonrasında da kullandığı deodoranta uygun parfümünü sıkmış biri olarak etrafınıza hoş ve etkileyici kokular yayarsınız. Haydi şimdi beraber deodorant kullanımının püf noktalarını inceleyelim.

Nasıl Bir Deodorant Kullanmalıyız?

Tüm deodorantlar aynı etkiyi oluşturmaz. Önce vücudumuzun neye ihtiyacı olduğunu bilmeliyiz. Antiperspirant (ter önleyici) ve deodorant arasında fark vardır. Deodorantlar, kokuya neden olabilecek ve en iyi kokunuzu almanıza yardımcı olmak için koku içeren bakterileri azaltmaya yardımcı olurken, ter önleyici bir adım daha ileri gider ve terlediğiniz miktarı azaltır. Bazı deodorantlar bu ikisini de yapabilir. Deodorantımızı seçerken bu detaya dikkat etmeliyiz.

Giysilerinize Sinen Ter Kokusuna Dikkat Edin

Çok doğal olarak terlediğimizde giysilerimiz de ter kokar. Giysilere sinmiş olan ter kokusunu deodorant kullansanız da önleyemezsiniz. Bu sebeple gün içinde deodorant kullandığınız halde ter kokuyorum diye düşünmeyin çünkü muhtemelen bunun sebebi giysilerinizdir. Herkes terler her giysi kokar, önemli olan bakımı doğru yapmaktır. Eğer gün içinde terlemenize sebep olacak kadar hareket ettiyseniz akşam giysilerinizi mutlaka yıkamalısınız.

Hafif bir ter kokusu ertesi gün veya bir sonraki kıyafetinizi kullanışınızda, bakteriler hareket halinde olduğu için artış göstermiş olabilir. Tertemiz görünen bir giysi bile ter kokabilir. İlla 2 saatlik programda yıkamanız gerekmez, eğer temizse ve hafif bir ter kokusu varsa önce havalandırın eğer hala içinize sinmediyse elde yıkama programlarından birinde kısa süreli yıkayın.

Şunu da asla unutmayın, daha pamuklu giysiler teri emer ve kokuyu da bir ölçüde önler. Sentetik karışımlar ise kokunun çoğalmasını sağlar, terlemeyi de artırır. Özellikle yazın terlememek için çok sentetik giyinmeyin. Sizi deodorant bile kurtarmayabilir!

Gerektiği Kadar Kullanın

Uzmanlar deodorant kullanırken özellikle koltuk altının tamamına sürdüğünüzden emin olmanızı öneriyorlar. Aceleyle bir küçük sprey yaparak ya da roll-on kullanıyorsanız aceleyle biraz gezdirerek sorunu çözemezsiniz. Kullandığınız deodorantın tüm koltuk altınızı kapladığından emin olun ki, ter kokusunu efektif biçimde önleyebilesiniz. Aşırı derecede sıkmadan veya sürmeden gerektiği kadar kullanmanız gerektiğini unutmayın.

Deodorantınızı Parfüm Gibi Kullanmayın

Sık yapılan hatalardan biri deodorantın parfüm gibi kullanılmasıdır. Deodorant kişisel bakımınızın bir parçasıdır. Görevi farklıdır. Duşunuzu yaptıktan sonra terleyen bölgelerinize sürmeniz gerekir. Amacı bakterilerin koku yapmasını engellemektir. İdeal olan önce deodorant kullanmak sonra da parfümü uygulamaktır.

Loris Parfüm mağazalarında bulacağınız deodorantlar bazı parfümlerimizin notalarıyla üretilmektedir. Yani sevdiğiniz ve kullandığınız bir parfümün deodorant formunu mağazalarımızda bulabilirsiniz. Tüm parfümlerimizin deodorant karşılıkları olmayabilir ama bol bol çeşidimiz olduğundan emin olabilirsiniz.

Sadece Koltuk Altı Terlemez!

Deodorant kullanımında alışkanlık sadece koltuk altına uygulama yapılmasıdır. Bazı insanlarda ise göğüs altı, karın bölgesi altı, kiloya bağlı olarak diz altı gibi bölgelerde terleme olabilir. Deodorant koltuk altından başka bir yere kullanılmaz diye bir kural yoktur. Siz kendi bedeninizi tanırsınız, terlemenin yoğun olduğu bölgelere uygulama yapabilirsiniz.

Gün İçinde Yeniden Kullanmanız Gerekebilir

Tıpkı parfüm gibi deodorantınızın da gün içinde yeniden uygulanması gerekebilir. Acil durumlar için çantanızda bir deodorant olmasında fayda var. Arabanızda veya ofisinizde. Deodorant kullanmanız gerektiğini zaten hissedersiniz, kendinize biraz zaman ayırın yeter.

Temiz Tene Uygulayın

Gün içinde birkaç kez deodorant kullanabilirsiniz ama sabah kalkıp dün kullandığınız deodorantın üstüne uygulama yapmamanızı öneriyoruz. Deodorantınızı temiz ve kuru cilde uygulayın. Duş alın, gerekli bölgeleri güzelce kurulayın ve deodorant uygulayın.

Gece Yatarken Deodorant Kullanın

Uzmanlar şunu söylüyorlar: Deodorant her zaman temiz, kuru cilde uygulanmalı, akşamları duş almak, cildinizi bir havluyla kurulamak ve daha sonra deodorant uygulamak en iyisidir.” Çünkü deodorantlar ve ter önleyiciler, ter kanalları daha az aktif olduğunda ve minimum nem olduğunda cilt üzerinde daha etkilidir.