8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Her yıl 8 Mart’ta Dünya Kadınlar Günü dünyanın dört bir yanında kutlanır. 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi kadının daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlaması sonucu yaşanan olaylar nedeniyle Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak da bilinir.
Türkiye'de çok önemli yeri olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlamıştır.
Günümüzde birçok sektörde başarıya imza attığına şahit olduğumuz kadınlar, elbette parfüm sektöründe büyük adımlar attılar. Ortaya koydukları başarılarla gelecek nesillere mükemmel rol model olan kadınların hayatlarına sizin için göz gezdirdik. Bakın neler bulduk?

Elizabeth Arden

1902 yılında kendi adını taşıyan markasını kuran Elizabeth Arden eş zamanlı olarak da aynı isimde bir parfümü piyasaya sundu. Asıl mesleği hemşirelik olan Elizabeth Arden evde tedavi edici kremler hazırlarken çalışmalarını geliştirmiş, kendine küçük bir laboratuvar kurmuştur. Çalışmalarıyla bugünün parfüm markalarına ilham ve motivasyon kaynağı olmayı sürdürüyor.
"Güzel olmak her kadının hakkıdır” cümlesi unutulmaz sözlerindendir.

Güzelliğin Kraliçesi: Estee Lauder

Estee Lauder, New York’da doğdu. Gerçek adı Josephine Esther Mentzer idi. 1953 yılında yasemin, karanfil, şeftali ve vanilya notaları içeren baharatlı oryantal bir koku olan Youth Dew parfümünü üretti. Akıllı bir girişimci olan Josephine, bir mağazada alıcının dikkatini çekmek için yere bir şişe Youth Dew Bath Oil düşürdü. Yere saçılan koku, alışveriş yapan kadınların ilgisini çekti ve inanılmaz bir satış rakamına ulaştı. Bir parfüm ile küresel bir imparatorluk kuran Estee Lauder kadınlar için tam bir başarı örneğidir.
Onu şu cümlesiyle anımsayabilirsiniz: “Asla başarının hayalini kurmadım. Onun için çalıştım.”

Nina Ricci

1883’te İtalya’nın Torino kentinde doğan Nina Ricci’nin asıl adı Maria Nielli’nin babası ayakkabıcıydı. Babasının ölümünden sonra annesi ve kız kardeşiyle birlikte Paris’e yerleşen Nina 14 yaşındayken terzi olarak ilk işine başladı. 1932 yılında oğluyla birlikte kendi atölyesini kuran Nina ilk Ricci parfümü olan Coeur-Joie’i 1946 yılında satışa sundu. 1948’de ise L’Air du Temps tasarlandı ve üretildi. Bu koku dünya parfüm tarihinin klasiklerinden biri oldu.
Nina Ricci’nin şu sözleri, hala hafızalarda; ‘'Bir parfümün yaratılması, ister gerçek ister hayali olsun, bir aşk eylemidir. Ben romantiğim, hayaller olmadan yaşamayı hayal edemezdim.”

Coco Chanel

Asıl adı Gabrielle Bonheur Chanel olan Coco Chanel, 19 Ağustos 1883’te Fransa’nın Saumur bölgesinde dünyaya geldi. Bir çocuk esirgeme kurumunda büyüdü ve dikiş dikmeyi kurumdaki bakıcılarından öğrendi. Aslında terzi olan Coco Chanel’in hikayesi onu dünyadaki herkesin tanıdığı bir başarı ikonu haline getirdi. 1920 yılında kendi adını taşıyan ilk parfümünü Chanel No: 5'i sundu. Bu parfüm hala dünya parfüm tarihinin klasikleri arasında yer almaktadır. Parfüm konusu Coco için o kadar önemli hale geldi ki şu unutulmaz cümlesiyle akıllara yer etti: “Parfüm kullanmayan kadının, geleceği yoktur.”

Donna Karan

New York’un kalbinde doğan bir modacı olan Donna Karan’ın babası bir terzi, annesi ise hem showroom modeli hem de satış danışmanıydı. Belki de bu nedenlerle Donna Karan’ın kaderinde modacı olmak varmış gibi lisede ilk koleksiyonunu hazırlamış. DKNY markası ile parfüm alanında çok ciddi çalışmalara başlamış ve başarılı da olmuştur. Bugün sade ama etkili, çekici ama abartılı olmayan koku koleksiyonuyla nir efsanaye dönüşmüştür.
"Koku, giyinmenin ilk katmanıdır, bir kadının görünmez giysisidir” cümlesi Donna Karan’a aittir.