Oud Notasını Tanıyalım

Parfüm endüstrisinin son yıllarda en popüler ve en gizemli esanslarından biri olan Oud notasını yakından tanımaya ne dersiniz? Şu anda dünyanın en beğenilen parfümlerinin içeriğini inceleyecek olursanız birçoğunda Oud etkisi olduğunu göreceksiniz. Bu özel nota girdiği her parfüme kendiliğinden bir derinlik ve gizem katmayı başarıyor.

Oud notası nasıl kokar?

Dünyanın en önemli parfümörlerinin Oud notası ile ilgili tanımlarına baktığımızda benzer cümleler ile karşılaşıyoruz: “Oud notaları genellikle yoğun ve koyudur; kokuları deri, safran ve isli karışımları çağrıştırır” “Fark edilmek istiyorsanız Oud notalı parfümlere mutlaka şans vermelisiniz” “Oud notasının içerdiği organik çekim alanını yaratan başka bir nota bulmak çok zor”

Oud notasının özgün kokusunu, sıcak, miske benzeyen, biraz tatlı, kesinlikle kalıcı, derinlikli ve zengin bir koku olarak tanımlamamız mümkün.

Oud notasının kaynağı nedir?

Oud notasının ortaya çıkma hikayesi ilginç. Oud ağacı ya da İngilizce Agarwood olarak tanımlanan Öd ağacı, bir mantar ile enfekte olduğunda, kendisini mantardan korumak için bir reçine salgılıyor. Ağacın kendini tedavi etmek için salgıladığı bu reçine, Oud notasının karmaşık ve kendine özgü kokusunun kaynağıdır.

Dünyanın en nadide ve özel ağaçlarından gelen bu değerli madde Ortadoğu'da geleneksel olarak siyah altın olarak biliniyor. Yine aynı coğrafyada Oud notası son derece popülerdir. İslam kültüründe Oud ya da Öd ağacı yongaları evlerde ve ibadet yerlerinde tütsü olarak da kullanılıyordu. Modern parfümerinin daha geç keşfettiği bu nota şu anda özellikle extract parfümlerin en aranan notaları arasında yer alıyor, özellikle oryantal ve odunsu parfümlerin ruhunu oluşturmak için kullanılıyor.

Oud notasının özellikleri nelerdir?

·         Oud notası güçlü, hızla yayılan ve kalıcı bir notadır. Bu özelliği ile tüketicilerin en çok ilgi gösterdiği notalardan biri konumundadır.

·         Oud esansı Ortadoğu'da çağlar boyunca afrodizyak olarak kullanılmıştır. Hint Vedaları, taze aşkı çekmek ve kötülüğü püskürtmek için büyülü bir yeteneğe sahip olması gereken bu kokunun gücüne atıfta bulunur.

·         Parfüm endüstrisinde Oud, oryantal ve şipre bazların yanı sıra odunsu-aldehit ve fujer bileşimlerinde kullanılır.

·         Güve otu, sandal ağacı, gül, sardunya, karanfil ve bazen de bergamot gibi narenciye notalarıyla çok yakışır.

·         Oud yağının reçineleri çok nadir ortaya çıkıyor. Her Oud ağacı reçine üretemiyor. Tahminlere göre her 100 ağaçtan sadece 10 tanesinde Oud notalarının kaynağı olan reçine oluşuyor.

·         Reçineden elde edilen esansiyel yağ genellikle bir hidro-damıtma işlemiyle oluşur. Hammadde suda kaynatılır, buhar ve uçucu yağların karışımı bir kondansatörden geçer ve son olarak uçucu yağ sudan ayrıştırılır. Oud esansiyel yağlarını çıkarmanın bir başka popüler yolu da CO2 damıtmasıdır.

·         Yüksek kaliteli Oud, tereyağlı bir kokuya sahiptir. Genellikle temel not olarak kullanılır. Molekülünün karmaşık yapısı, daha uzun süre dayanmasını ve cilde daha yakın durmasını sağlar.

Loris’in Oud notası içeren ikonik parfümleri

Yüksek esans oranları ve muhteşem kalitesiyle sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde büyük ilgi göre Loris Parfüm Niche Serisi, Oud notası içeren harika üniseks kokular da içeriyor.

King Oud

Limon, pembe biber, bergamot ve geranyum ile açılan bu harika üniseks parfüm, orta notalarda gül notalarıyla buluşuyor. Temel notalar arasında yerini alan ve parfüme adını da veren altın değerindeki Oud notası, amber, vetiver ve musk ile tamamlanıyor. Çok niş, çok özel, çok değerli.

King Oud Niche Parfüm

Black Oud

Loris Black Oud Üniseks Niche Parfüm, Oud notasına eşlik eden zengin koku piramidi ile tam bir cazibe kaynağı. Gül, geranyum, yasemin ve safranla başlayan senfoni, paçuli, amber ve misk ile sürüyor. Oud notasından asaletini ve kalıcılığını alıyor.

Black Oud Niche Parfüm

Oud Wood

Narenciye notalarının güçlü ve ferahlatıcı etkisiyle açılış yapan Oud Wood Niche Parfüm, lavanta, gül, müge çiçeği, iris ve karanfille katmerleniyor. Oud notalarının rüzgarının her an hissedildiği bu özel karışım, paçuli, misk, sandal ağacı, meşe yosunu, amber ve vanilya ile zirveye ulaşıyor.

Oud Wood Niche Parfüm