İnsana Çocukluk Günlerini Hatırlatan Kokular

Kokular hayatın yaşayan kanıtlarıdır. Hayatınız boyunca sizi farklı zamanlara götürecek kokularla karşılaşabilirsiniz. Kimi kokular sizi düğün gününüze götürürken kimi kokular da lise zamanlarınızda gittiğiniz bir konsere götürebilir… Bir de insanlara çocukluk günlerini anımsatan kokular vardır. Hadi gelin sizinle çocukluğunuzun kokularını keşfedelim.

Vanilya Kokusu

Dünyada yapılan araştırmaların ortaya koyduğu verilere göre, vanilya çoğu insan için zaman makinesi etkisi yaratan bir kokudur. Vanilya kokusu duyduğumuzda çocukluğumuza döneriz. Fırından yeni çıkmış kek ve kurabiyelerin kokusu bizi o günlere geri götüren kokulardan bazılarıdır. Vanilya kokusunun güçlü bir afrodizyak olduğu bilinir ve genç bir koku olarak tanımlanır. Oryantal ve gurme parfümlerde sıkça rastlanan vanilya notası aynı zamanda dünyanın en popüler esanslarından biridir. Bazı nörolojik çalışmalar, vanilya özütünün depresyon ve anksiyeteden muzdarip olan kişiler üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu kanıtlamıştır. Vanilya kokusunun insana çocukluk günlerini hatırlatan kokular arasında olması işte bu yüzden ilginçtir. Kim bilir belki de vanilya özü içeren su veya sütün insanlarda kaygıyı azaltmasının nedeni, mutlu çocukluk günlerine bir kapı açmasıdır. Vanilyayı çok seviyorsanız deneyin;

Pudra Kokusu

Pudralı kokular parfüm üreticilerinin koku paletinde özel bir yere sahiptir. Tatlı, şehvetli ve neşeli olmalarının yanı sıra asaleti de sergilerler. Tatlı kozmetikleri ve çocukluk günlerimizi anımsatan pudra kokuları, bize aynı zamanda rahatlama ve mutluluk hissi vermesiyle de bilinirler. Bebek sahibi olanların hayatları boyunca unutamadığı bu taze, doğal ve masum koku aslında hepimizin çocukluk anılarında gizlidir. Pudra kokulu parfümlerin bir diğer ortak özelliği de sade dokularıyla gün boyu taze ve rahat hissettirmeleridir. Çok öne çıkmayan ama doğal bir güzellik katan kokular olarak akılda kalıcıdırlar. Pudra kokusunu çok seviyorsanız deneyin:

Sakız Kokusu

Bahsedilen koku sakız ağacında yetişen sakızın keskin kokusu değil, çocukluğunuzda çiğnediğiniz tatlı çikletlerin kokusudur. Neşeli, tasasız, mutlu ve özgür çocukluk günlerini anımsayacağınız bir koku arıyorsanız çiklet kokusu tam da size göre! Elbette bu koku her zaman tek başına kullanılmaz, diğer notaların da yardımıyla hoş bir denge kurulur. Ama tıpkı tatlı bir sakızı ağzınıza attığınız anda olduğu gibi sizi hemen zaman makinesine bindiriverir. Çiklet kokusunu çok seviyorsanız deneyin:

Çikolata Kokusu

Çikolata sevmeyen çocuk olmadığı gibi güzel çocukluk anılarının içinde çikolata olmadan olmaz. Hem vanilya hem kakao barındıran sütlü çikolata kokuları nostaljiyi sevenler için harika kokulardır. Bildiğiniz gibi çikolata kokusunun bir diğer özelliği de mutluluk hormonunu harekete geçiren bir etkiye sahip olmasıdır. Sadece bununla da sınırlı değil, çikolatanın sakinleştirici ve dinginlik veren bir etkisi bulunur. Teninize veya evinize çikolata kokusu geldiğinde mutluluk kaçınılmaz olacaktır. Çikolata kokusunu çok seviyorsanız deneyin:

Limon Kokusu

Bildiğiniz gibi her evde daima bir limon kolonyası bulunur. Çünkü limonun bizim kültürümüzde son derece önemli bir etkisi vardır. Dolayısıyla eğer limon kokusu aldığınızda içiniz mutlulukla doluyorsa sebebi muhtemelen hatıralarınızdır. Limondaki narenciye aromasının sinir sistemini rahatlatıyor olması ve stresi azaltması da mutlu çocukluk günlerine götürüyor olmasının sebeplerinden biri olabilir. Ayrıca Japon bilim adamlarına göre limon kokusu hafızayı güçlendiriyor. Bu da geçmiş anılarınızı daha kolay hatırlamanıza ve çocukluk anılarınızı anımsamanızın nedeni olarak görülebilir. Limon kokusunu çok seviyorsanız deneyin:

Çiçek ve Meyve Kokuları

Pudra, çiklet ve vanilya gibi koku grupları herkesin çocukluğuna ilişkin duyguları tetikliyor ama bazı kokuların son derece kişiye özel etkileri vardır. Anneniz klasik bir gül kokusu kullanıyorsa, her gül kokusunda onu anımsamanız çok doğaldır. İşte bu yüzden çiçek ve meyve notalarının dünyada en çok kullanılan esanslar olması, çocukluğunuza ait anıları hatırlatmasının sebebidir. Oyun oynadığınız bahçedeki çiçek kokuları, ağacın dalından koparım yediğiniz meyve kokuları ya da ocakta pişen yemeğin lezzetli kokusu… Herhangi biriyle karşılaştığınızda ve kendinizi geçmişte bulduğunuzda şaşırmayın. Çiçek ve meyve kokularını çok seviyorsanız deneyin: