Hangi Parfüm Kaç Saat Kalır?

Parfüm seçerken, denerken ya da alırken en çok merak edilen konuların başında gelir, “bu parfüm kaç saat kalır?” Bu yazımızda hangi parfüm kaç saat kalır sorusuna yanıt ararken aynı zamanda parfümlerin kalıcılığını etkileyen faktörlere de değineceğiz.

Parfümün Kalıcı Olması Nelere Bağlıdır?

Bir parfümün kalıcı olmasını etkileyen altı ana faktör vardır:

  1. Parfümdeki esans oranları
  2. Cildin nem düzeyi
  3. Mevsim ve iklim
  4. Parfümün uygulandığı alan
  5. Uygulama biçimi
  6. Parfümün saklanma koşulları

Bazı parfümlerin diğerlerinden çok daha pahalı olmasının nedeni, marka olması, sınırlı sayıda üretilmesi ya da esans oranı olabilir. Bu yüzden gelin önce esans oranlarını keşfedelim.

Parfümünüzdeki Esans Oranları Kalıcılığı Etkiler

Daha önce yazdığımız ve okurlarımızın çok faydalı bulduğu Parfüm çeşitlerini keşfedelim mi? yazımızda çok ayrıntılı anlatmıştık.
Anımsayalım mı?
Eau de Toilette yani kısaca EDT, esans oranı %10'a kadar olan koku çeşitlerinin genel adıdır.
Eau de Parfum olarak adlandırılan parfümlerde esans oranı %10 ila 20 arasında değişir. En yaygın koku türlerinden biridir ve kalıcılığı 4-5 saat civarında olabilir. Günlük kullanım için genellikle bu parfüm grubu tercih edilir.
Loris Parfüm’ün ikonik Niche Koleksiyonu gibi extract parfümlerde ise esans oranı %40’lara kadar çıkar. Yüksek konsantrasyonlu özler yoğun bir etki bırakır. Tüm dünyada en değerli parfümler bu gruptadır.

Cildinizin Nem Düzeyi Parfümün Kalıcılığını Etkiler

Her zaman söylediğimiz gibi nemli ciltler koku moleküllerinin cilde tutunmasını sağlar. Kuru ciltlerde ise böyle bir olanak yoktur. Aldığınız parfüm ne kadar kalıcı olursa olusn kullanmadan önce cildinizi bir parça nemlendirmeniz çok önemlidir.

Mevsimler Ve İklim De Parfümün Kalıcılığını Etkiler

Kışın soğuk yüzünden cildimiz kurur yazın ise daha nemlidir. Mevsimler parfüm seçiminde işte bu yüzden çok önemlidir. Yazın kullanacağınız çok baharatlı ve yoğun esanslı parfüm gündelik kullanımda sizi rahatsız edebilir. Kışın kullanacağınız hafif ve çiçeksi koku ise hızla yok olabilir. Mevsimler gibi çok kuru iklimlerde veya çok nemli iklimlerde de parfümün kalıcılığı hava koşullarından etkilenir.

Vücudunuzun Neresine Uygulama Yaptığınız Parfümün Kalıcılığını Etkiler

Parfümünüzden en efektif sonuçları almak ve kalıcılığı artırmak için nabız noktalarına uygulama yapmanız önerilir. Giysilerinize ve saçınıza uygularsanız koku hafifleşir. Diz arkası, boyun, dirsek içi ve bilekler ise vücudunuzdaki diğer yerlerden daha fazla ısı yayar ve gün boyunca koku moleküllerinin yayılmasını sağlar.
Parfümünüzü Uygulama Biçiminiz Kalıcılığını Etkiler
Genellikle bileklerinizi birbirine sürtüyor musunuz? Bunu yapmayı bırakın, çünkü bu işlem sırasında açığa çıkan ısı ve sürtünme, formülü bozar ve parfümün kalıcı gücünü kısaltır. Parfümünüz nabız noktalarınıza minimum 10 santimetre uzaklıktan püskürtün ve bekleyin. Bırakın koku özgürce çalışmaya başlasın.

Parfümünüzü Nasıl Sakladığınız da Kalıcılığını Etkiler

Parfümlerinizi nerede sakladığınız çok önemlidir, çünkü ısı ve doğal ışık sıvıyı oksitleyebilir ve bileşimini değiştirebilir. Değerli notaları kaybetmemek ve kokunun kokusunu değiştirmemek için parfüm şişelerinizi serin ve karanlık bir yerde saklayın. Parfümün mümkün olduğunca amaçlanan kokusuna sadık kalmasına yardımcı olur. Pratik bir yol olarak parfümleri orijinal kutularında saklayın. Hem güzel ambalajlarınızı atmamış olursunuz hem de parfümlerinizi güneşten korursunuz.